Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /var/www/gunhildsb.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Om bevidst brug af teknologi i hverdagen – Gunhild SB

Om bevidst brug af teknologi i hverdagen

Cal Newport, forfatteren til de meget kendte bøger Deep Work og Digital Minimalism, taler om at bruge software bevidst, med overlæg, først og fremmest med et fokus på at maksimere det gode i vores liv og minimere det dårlige fra teknologi. Han er i øvrigt “computer scientist”, så han har en vis indsigt i emnet om brug “brug af teknologi”.

Newport gik for nogle år sammen med Scott Young om at udbyde kurser. Scott Young er blogger og man kunne sige “life hacker”. Han gennemførte for nogle år siden en MIT-uddannelse i computervidenskab på en fjerdedel af den normerede tid ved at anvende nogle særlige metoder, som han skrev om på sin blog. Han har altså “hacket” hvordan man studerer effektivt. Siden har han lært andre ting på rekordtid – han har lært sig sprog på tre måneder og er blevet en habil portrættegner på en måned. 

I modsætning til Cal Newport, ligger Scott Youngs fokus på muligheden af at lære noget mega fedt ved at planlægge og fokusere og sætte sig noget for. Resultatet er, ligesom for Cal Newport, en bevidst brug af teknologi kun som et middel – for der er ikke plads til andet, når man designer sit liv, sin læring og sin karriere bevidst. 

Det står så i modsætning til den måde, vi gennemsnitlige, moderne mennesker bruger teknologi. Statistisk set bruger vi virkelig meget ustruktureret tid på Facebook, Instagram, TikTok, YouTube, Netflix – ja, mange steder, der fungerer ved hjælp af teknologi og internettet. 

Vi overdynges af information i hverdagen. Vi sorterer og udvælger hver især, hvilke kilder vi vælger at lytte til og hvor vi engagerer os. 

Tit giver det sig selv, hvor det giver mening at vi engagerer os, og andre gange må vi foretage nogle bevidste justeringer. 

Hvis hele dit netværk er aktivt på Instagram, så giver det mening, det også er dér, du bruger tid. Hvis dit arbejde koordineres via email eller Slack, så er det dér, du bruger tid. For hver teknologi har sine formål, fordele og ulemper.   

Og det kan godt betale sig at overveje helt bevidst, hvor du bruger din tid og hvilke formål, du gerne vil opnå, med den tid og det engagement, du lægger i din brug af teknologi. 

Bruger vi teknologi som et middel til et mål, er der ikke så meget plads til at bruge ustruktureret tid på tidsslugende sociale medier.

Her er links til nogle interessante artikler og diskussioner om teknologi

Cal Newport bog: Digital Minimalisme (findes på biblioteket på dansk)

Artikelserie på Zetland: Sluk, mens legen er god (link, hvis du er logget ind som medlem)

David Cain artikel på bloggen Raptitude: Phone Use is a Tragic Loss of Life

Leonie Dawson artikel: 12 Months Without Social Media

Leonie Dawson workshop: Marketing Without Social Media (affiliate link – hvis du køber workshoppen, tjener jeg penge på det).

Vær opmærksom på at de stort set allesammen påpeger alt det forkerte og farlige ved overdreven brug af forskellige teknologier, primært sociale medier. Der er meget lidt fokus på alt det gode, der også er kommet af vores brug af de medier. Men trods alt handler det meste om, hvordan vi kan finde en sund balance, der optimerer sådan noget som vores glæde og produktivitet og forbundethed til andre. 

Jeg vil forsøge at tilføje lødige links til andre vinkler på diskussionen, når jeg finder dem. 

Links til Cal Newport og Scott Young

Kurser af Scott Young og Cal Newport: https://www.scotthyoung.com/blog/books-courses/

Hjemmesiden The Deep Life af Cal Newport: https://www.thedeeplife.com/start-here/

Scott Youngs hjemmeside: https://www.scotthyoung.com/

Cal Newports hjemmeside: https://calnewport.com/